Crăciun pe rit vechi

Ruşii lipoveni încep să colinde dimineaţa, însă numai după ce primesc binecuvântarea duhovnicului
Minorităţile de ruşi lipoveni, armenii, bulgarii sau ucrainenii pregătesc pentru masa de Crăciun câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor

Crăciunul pe rit vechi se apropie cu paşi repezi, comunitatea ruşilor lipoveni şi cea a ucrainenilor din Tulcea urmând să sărbătorească Naşterea Domnului mâine. Astăzi, în Ajun, enoriaşii vor participa la slujba de Vecernie, de abia a doua zi urmând să se înfrupte din bucatele tradiţionale. Pe masa de Crăciun, ortodocşii de stil vechi pun aceleaşi bunătăţi specifice sărbătorilor. Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, armenii, bulgarii sau ucrainenii pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor.

În rândurile comunităţilor care ţin Crăciunul pe rit vechi, de la obligaţia de a posti şi până la felul în care este aranjată masa, de la ce se pune pe masă sau felul în care se colindă, totul se face după un anumit ritual, păstrat de-a lungul generaţiilor. La ruşii lipoveni, primul colindat este duhovnicul, care le dă colindătorilor binecuvântarea pentru a-şi continua pelerinajul, în dimineaţa de Crăciun, înainte de slujbă.

Crăciun pe rit vechi

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA